Острицька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

УВАГА! Небезпека - мишоподібні гризуни!

Дата: 28.11.2023 09:34
Кількість переглядів: 65

УВАГА! Небезпека - мишоподібні гризуни!

Відділ захисту рослин, фітосанітарної  діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області повідомляє: підчас проведення маршрутних обстежень спеціалістами відділу, на територї Чернівецбкого району виявлено осередки поширення мишоподібних гризунів, переважно в місцях резервацій (неорні землі, пасовища, сади, лісосмуги).

З огляду на здатність до швидкого розмноження та міграцію у пошуках соковитої рослинності існує висока ймовірність того, що незабаром зросте інтенсивність заселення озимих культур мишоподібними гризунами. Варто враховувати, що мишоподібні гризуни мають надзвичайно високий потенціал розмноження – протягом 6 місяців за присутності на 1 гектарі до 3 жилих колоній з однією батьківською парою полівки сірої в кожній можна отримати орієнтовно 600 особин потомства, здатних знизити врожайність озимих зернових та ріпаку на 30–70%.

Щоб не допустити пошкодження мишоподібними гризунами сільськогосподарських культур спеціалістам господарств усіх форм власності необхідно проводити систематичні обстеження.

За наявності 3-5 і більше жилих колоній на 1 га застосовують родентициди. Відділ біологічного методу захисту рослин ДУ «Чернівецька обласна фітосанітарна лабораторія» виготовляє біологічний препарат Бактоцид. Основа препарату – зерно пшениці оброблене в лабораторних умовах специфічними бактеріями, що спричиняють мишачий тиф. Смертельна доза міститься в 0,3-0,5 г препарату. Для інфікування всієї колонії мишоподібних достатньо простого контакту здорових із вже хворим гризуном. Шкідники гинуть протягом 7-14 діб. Препарат не шкідливий для людей і домашніх тварин. Найбільша ефективність принади досягається в холодну пору року, коли температура повітря не перевищує +10°С. Серед хімічних препаратів дозволені до застосування родентициди: Антимиша, принада (2-3 пакетики на нору); Бромакем, ПР (20-30 гр/5 м² або 2-4 брикети на купі); Капкан-принада №1 проти гризунів, зернова суміш, тістоподібна речовина, парафінований брикет (15 г зернової принади, 2-3 пакети 5 принади у формі пластинки або 1-2 брикет принади на нору); Крисолов, принада (10-20 г на нору); Рат Кіллер Супер, ГП (5-10 кг/га); ротентицидні принади «Щелкунчик, ПР», 10-25 г на 5 м² та «RED KILLER», 5-7 г/нору сипучої суміші або 2-3 пакети тістових брикетів (на підложку) на нору; Шторм, 0,005% воскові брикети, 1 брикет на нору з подальшим її загортанням. Виготовлення принад Бродівіт, р., Мишолов, р., Номайс, р. та Ромфея, р. дозволено здійснювати підприємствами, які спеціалізуються на виготовленні такої продукції. Препарати розкладають в жилі нори, суворо дотримуючись рекомендованих регламентів застосування. Через 5-7 діб, за необхідності, застосовують повторно. Контроль за чисельністю мишоподібних та захист озимини продовжують до випадання снігу. При роботі із засобами захисту рослин (в тому числі із протруєним насінням) необхідно суворо дотримуватися діючих Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98, регламентів зас стосування препаратів та правил техніки безпеки.

Регулярні обстеження і вчасний захист дадуть змогу запобігти ускладненню фітосанітарного стану посівів та сприятимуть успішній перезимівлі сільськогосподарських культур.

Н.Костюк

Управління фітосанітарної безпеки

ГУДержпродспоживслужби Чернівецької обл.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь