Острицька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Загорання в автомобілі зараз не рідкість, особливо, якщо не слідкувати за станом авто та нехтувати правил безпеки. Найчастіше, пожежі в автомобілях трапляються із таких причин, як несправність електропроводки, несправність гальмівної системи, перегрі

Дата: 25.09.2023 16:39
Кількість переглядів: 54

      Загорання в автомобілі зараз не рідкість, особливо, якщо не слідкувати за станом авто та нехтувати правил безпеки.

Найчастіше, пожежі в автомобілях трапляються із таких причин, як несправність електропроводки, несправність гальмівної системи, перегрів двигуна транспортного засобу, несправність рухомих вузлів та деталей, а також умисного підпалу.

      Під час літнього періоду ймовірність загорання автомобілів зростає, адже спекотна погода сприяє нагріву авто на відкритому сонці понад 70 градусів Цельсія.

      Як відомо, автомобіль повністю вигорає за двадцять хвилин. Притому, щоб ушкодження були фатальними, достатньо навіть п’яти хвилин.

      Найчастіше в автомобілі горіння виникає у моторному відсіку. Розпізнати загорання можливо за ознаками виділення тепла та продуктів горіння (диму).

Що робити, якщо ваше авто все ж загорілось?

  • повинен негайно вимкнути запалення, з’їхати на узбіччя та зупинити автомобіль;
  • забезпечити швидку евакуацію пасажирів;
  • зателефонувати до служби порятунку за номером «101»;
  • при змозі, приступити до гасіння пожежі за допомогою вогнегасника;
  • пальне, у разі його витіку чи пролиття, необхідно загасити в першу чергу;
  • під час гасіння пожежі в підкапотному просторі необхідно відкрити замки капоту. Відкриваючи капот – направте одразу вогнегасник, адже інтенсивність горіння при його відкриванні посилюється;
  • найбільш ефективним є одночасне використання декількох вогнегасників та вогнегасячих засобів таких як, пісок, кошма та сніг (взимку). Попросіть допомоги в оточуючих;
  • гасити вогонь необхідно з навітряної сторони, направляючи струмінь із вогнегасника на поверхню, що горить, а не на полум’я;
  • при гасінні палива, що витікає, необхідно подавати вогнегасячу речовину знизу вверх;
  • небезпечно гасити вогонь в забрудненому одязі (промаслений, просочений парами пального) і якщо руки були змочені пальним.

Дії пасажирів у разі загорання авто

Якомога швидше та безпечно покинути автомобіль. Зателефонувати до Служби порятунку за номером «101». За можливості надати допомогу водієві у гасінні автомобіля.

Дії водія іншого транспортного засобу (що проїжджає повз) у разі загорання авто

Водій іншого транспортного засобу повинен врахувати дорожню обстановку яка склалася, зупинити автомобіль в безпечному місці та по можливості надати допомогу в гасінні пожежі.

Дії перехожих у разі загорання авто

Перехожий має враховувати небезпечні фактори (висока температура, отруйні продукти горіння, ймовірність вибуху) та знаходитись в безпечній зоні, понад 10 метрів.

Вберегти від загорань

      Як відомо, найкращий захист від загорання – це профілактика. Необхідно дотримуватись найпростіших правил пожежної безпеки, стежити за справністю автомобільного електрообладнання, паливного відсіку двигуна, перевозити горючі речовини тільки в щільно закритих контейнерах.

   Навчіться користуватись вогнегасником заздалегідь. Контролюйте його справність та терміни перезарядки.

    Для автомобільних потреб підійде порошковий вогнегасник. Ним можна гасити будь-які займисті речовини, а також електроприлади під напругою. Для легкового автомобіля достатньо вогнегасника об’ємом до двох літрів, який бажано купувати тільки в спеціалізованих магазинах, перевіряючи наявність документів.

     Радимо розташовувати вогнегасник так, щоб у разі надзвичайної ситуації мати до нього вільний доступ, наприклад під переднім сидінням.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь