Острицька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

У січні – липні 2023 року буковинці на фінансування ЗСУ сплатили майже 233,9 млн грн військового збору

Дата: 04.08.2023 15:27
Кількість переглядів: 90

 

У січні – липні 2023 року буковинці на фінансування ЗСУ сплатили майже 233,9 млн грн військового збору

Коментуючи надходження військового податку начальник Головного управління ДПС у Чернівецькій області Віталій Шпак подякував всім буковинцям котрі чесною сплатою податків проявляють свій патріотизм та фінансово підтримують Збройні Сили України.

За його словами продовж січня - липня  2023 року буковинці, які отримують легальні доходи в Україні, сплатили 233,9 млн грн військового податку, що більше як торік на 45,2 млн грн, або на 24 відсотки.

Всього буковинці від початку запровадження військового податку сплатили понад 1 млрд 909,5 млн грн: серпень – грудень 2014 року - 29,6 млн грн; 2015 рік - 88,3 млн грн; 2016 рік - 106,2 млн грн; 2017 рік – 148,6 млн грн; 2018 рік – 189,2 млн грн; 2019 рік - 222,7 млн грн; 2020 рік - 238,9 млн грн; 2021 рік - 285,6 млн грн;. 2022 рік – 366,5 млн грн; січень – липень 2023 року – 233,9 млн грн.

 

Закон України № 3219: платники єдиного податку І та ІІ груп обов'язково сплачують єдиний податок у серпні

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють платникам, що з 1 серпня 2023 року  набрав чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Зокрема Законом передбачено, скасування  можливості  для фізичних  осіб-підприємців  платників  єдиного  податку  І та ІІ групи не сплачувати  єдиний податок  (крім тих, податкова  адреса яких знаходиться  на територіях  бойових  дій або на тимчасово  окупованих  територіях  України,  станом на дату початку бойових дій, або тимчасової окупації).

При цьому такі особи не заповнюють декларацію платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний податок не сплачувався.

Для таких платників єдиного податку, які скористалися правом не сплачувати єдиний податок, контролюючий орган не проводить нарахування авансових внесків з єдиного податку, визначене пунктом 295.2 статті 295 цього Кодексу.

Податкові зобов’язання із сплати єдиного податку нараховуються таким платникам єдиного податку за періоди, за які був сплачений єдиний податок, що відображені в декларації платника єдиного податку.

Штрафні санкції та пеня за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку у порядку та строки, визначені цим Кодексом, до таких платників не застосовуються.

Податківці нагадують,  відповідно до п. 295.1 ст. 295 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

У податковому відомстві Буковини принагідно нагадують, що Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік»  з 1 січня 2023 року встановлено мінімальну заробітну плату 6700 грн за місяць та прожитковий мінімум для працездатних осіб - 2684 грн на місяць.

Згідно з п. 293.1 ст. 293 ПКУ ставки єдиного податку:

- для першої групи платників єдиного податку – не більше 10 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року ; 

- для другої групи платників єдиного податку – не більше 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Отже, максимальний місячний розмір єдиного податку у 2023 році для ФОП – платників єдиного податку першої групи становить 268,40 грн, для платників єдиного податку другої групи – 1340 гривень. 

Відтак, з 1 серпня 2023 року відновлюється обов’язок сплачувати єдиний податок приватними підприємцями – платниками І та ІІ груп.

 

Фінансові установи, небанківські надавачі платіжних послуг повинні повідомляти ДПС про відкриття чи закриття електронних рахунків, гаманців

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області інформують, що у зв’язку із змінами, запровадженими Законом України від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» з 1 серпня 2023 року банки, інші фінансові установи, небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов’язані надсилати до контролюючого органу повідомлення про відкриття/закриття рахунків чи електронних гаманців платників податків, визначених п.69.1.ст.69 Податкового кодексу України з дотриманням строків встановлених п.69.2 ст.69 ПКУ, тобто у день відкриття/закриття рахунку чи електронного гаманця.

Крім того, банки, інші фінансові установи, небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов’язані не пізніше 1 вересня 2023 року направити (у тому числі повторно) до ДПС повідомлення про відкриття/закриття усіх рахунків чи електронних гаманців, відкритих чи закритих платникам податків, визначених.69.1. статті 69 ПКУ, у період з початку дії воєнного стану - 24 лютого 2022 року, на території України до 1 серпня 2023 року, для отримання від контролюючих органів повідомлення про взяття рахунків чи електронних гаманців на облік.

Якщо після 1 вересня 2023 року у банку, іншої фінансової установи, небанківського надавача платіжних послуг, емітента електронних грошей відсутнє підтвердження взяття рахунку/електронного гаманця на облік у контролюючому органі, вважається, що банк, інша фінансова установа, небанківський надавач платіжних послуг, емітент електронних грошей розпочав здійснення видаткових операцій за рахунком/електронним гаманцем платника податків до отримання повідомлення відповідного контролюючого органу про взяття рахунку/електронного гаманця на облік у контролюючих органах. 

Здійснення видаткових операцій за рахунком/електронним гаманцем платника податків до отримання повідомлення відповідного контролюючого органу про взяття рахунку на облік у контролюючих органах – тягне за собою накладення штрафу на банк, іншу фінансову установу, небанківського надавача платіжних послуг, емітента електронних грошей в розмірі 10 відсотків суми всіх операцій за весь період до отримання такого повідомлення, здійснених з використанням таких рахунків (крім операцій з перерахування коштів до бюджетів або державних цільових фондів), але не менш як 1700 гривень.

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official@tax.gov.ua (для публічних запитів);

e-mail: bukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь