Острицька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

На Буковині платникам податку на додану вартість з бюджету відшкодовано понад 276,7 мільйонів гривень

Дата: 19.07.2023 09:24
Кількість переглядів: 61

На Буковині платникам податку на додану вартість з бюджету відшкодовано понад 276,7 мільйонів гривень

Від початку року на розрахункові рахунки 86 суб’єктів господарювання повернуто 276,7 млн грн заявлених та з врахуванням залишку до відшкодування сум податку на додану вартість - повідомляють у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.  

У відомстві зазначають, що за 6 місяців цього року 87 платників податку на додану вартість, з них (79 юридичних осіб та 8 фізичних осіб – підприємців) задекларували бюджетне відшкодування на 290,1 млн грн. Факт аналогічного періоду у 2022 році - 119,8 млн грн. При цьому кількість декларантів бюджетного відшкодування зменшилася на 1 суб’єкта господарювання.

Всі узгоджені суми бюджетного відшкодування повертають у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Разом з тим, зросли суми податку на додану вартість незаконно заявлені до відшкодування. За цей період у 22 суб’єктів господарювання не підтвердилися під час перевірок суми заявлених до відшкодування ПДВ на 6,3 млн грн (камеральні перевірки 3,1 млн грн, документальні 3,2 млн грн).

Також 24 платникам зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування на 4,7 млн грн податку на додану вартість.

ДОВІДКА:

За 6 місяців 2023 року платники області заплатили до державного бюджету 445,7 млн грн податку на додану вартість.

 

В Електронному кабінеті можна перевіряти видані чеки РРО(ПРРО)

Головне управління ДПС у Чернівецькій області звертає увагу платників, що перевірити чи покупка «фіскалізована» можна в електронному сервісі «Пошук фіскальних чеків» в Електронному кабінеті за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

 

Увага! З 13 липня діє нова форма авансового звіту

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області інформують, що наказом від 09.05.2023 р. №239 Мінфін затвердив нову редакцію авансового звіту, а також зміни до порядку його складання. Цей наказ набрав чинності минулого тижня, 13 липня (з дня його опублікування в «Офіційному віснику України» №61). Тож з цього часу вже потрібно діяти за новими правилами та використовувати тільки нову форму звіту.

 

Податковий аудит: за недотримання вимог податкового законодавства буковинські платники заплатять 48,6 млн грн фінансових санкцій

Впродовж першого півріччя 2023 року фахівці управлінь контролю за підакцизними товарами та податкового аудиту провели 563 документальні перевірки, зокрема 105 позапланових та 458 фактичних перевірок – інформує громадськість заступник начальника Головного управління ДПС у Наталія Чернівчан.

За наслідками цих перевірок донараховано 48,6 млн грн платежів та фінансових санкцій. Із зазначеної суми донарахування за позаплановими перевірками становлять 12,1 млн грн, фактичними перевірками 36,5 млн грн.

Також під час проведення перевірок зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток у сумі 1,4 млн. грн., а це  не допустить мінімізації нарахування податку на прибуток в наступних звітних періодах.

Крім того зменшено суму від’ємного значення різниці між податковим зобов’язаннями та податковим кредитом з податку на додану вартість на 15,0 млн грн та заявлений до відшкодування з бюджету податок на додану вартість на 3,2 млн грн.  

За словами заступниці на сьогодні ще діє норма Податкового кодексу України якою частково обмежено проведення документальних перевірок на час військового стану. Тобто дозволено проводити перевірки лише за окремими напрямами та підставами.

Серед основних перевірок в контрольній роботі ДПС, безумовно є так звані фактичні перевірки.

Під час яких податківці першочергово проводять перевірки за скаргами громадян щодо порушення порядку здійснення розрахункових операцій і ведення касових операцій, відмови суб'єктами господарювання у можливості проведення розрахунків за придбані товари (послуги) платіжною карткою, незастосування РРО/ПРРО при здійсненні розрахунків.

Також перевіряють наявність ліцензій та дотримання правил виробництва і обігу підакцизних товарів - пального, лікеро- горілчаних виробів та тютюнових. 

Не залишаються поза увагою фактичних перевірок і дотримання працедавцем законодавства про укладення трудового договору, оформлення трудових стосунків з найманими працівниками.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь