Острицька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Порушники акцизного законодавства сплатять понад мільйон гривень штрафів

Дата: 13.05.2022 14:09
Кількість переглядів: 190

Порушники акцизного законодавства сплатять понад мільйон гривень штрафів

Задля виявлення порушень податкового законодавства у сфері обігу підакцизних товарів впродовж січня – квітня 2022 року ревізори податкової служби області провели 41 фактичну перевірку суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію, зберігання алкогольних напоїв, тютюнових виробів та провадять діяльність у сфері обігу пального. Про це повідомили в Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області.

За результатами цих перевірок суб’єкти господарювання, що провадять діяльність у сфері обігу пального допустили порушення за які їм донараховано штрафних санкцій на суму 650 тис грн.

За порушення при реалізації, зберіганні алкогольних напоїв та тютюнових виробів застосовано штрафних санкцій на загальну суму 534,5 тис грн.

Найбільш типовими порушеннями, які були встановлені під час контрольно – перевірочних заходів є:

- порушення вимог ст. 153 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР в частині заборони продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років – 21 випадок ;

- роздрібна торгівля алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін – 13 випадків;

- роздрібна торгівля тютюновими виробами за цінами, вищими за встановлені максимальні роздрібні ціни – 7 випадків;

- роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій– 3 випадки.

- зберігання, транспортування, реалізація фальсифікованих алкогольних напоїв та тютюнових виробів– 1 випадок .

Податківці нагадують, що Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" припинено дію мораторію на проведення фактичних перевірок. 

Про порушення правил реалізації підакцизних товарів повідомляйте до Головного управління ДПС у Чернівецькій області.

Адреса Головного управління ДПС у Чернівецькій області: 58013, м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 200 А; Електронна пошта cv.official.tax@ukr.net

Для усних звернень телефонуйте до управління контролю за підакцизними товарами: +380500709472; +380506656932 або 0372(51-26-56).

 

Проведення через ПРРО операції повернення коштів за неотриманий товар/послугу, у разі якщо розрахунки були здійсненні через класичний РРО

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій області нагадують, що повернення суб’єктом господарювання коштів за неотриманий товар/послугу через програмний реєстратор розрахункових операцій, у разі якщо розрахунки були здійсненні через класичний реєстратор розрахункових операцій, здійснюється шляхом формування розрахункового документа з типом «Видатковий чек», в якому слід обрати відповідний товар та вказати номер чека, з якого відбувається таке повернення.

 

Форма за якою звітують платники ЄП третьої групи за ставкою 2 відс. у період дії воєнного стану

Форма податкової декларації платника єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відс. доходу затверджена наказом Міністерства фінансів України від 26.04.2022 № 124 «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05.05.2022 за № 495/37831. Цей наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування (06.05.2022).

 

На суми орендної плати, що виплачується ЮО за договором оренди нерухомого (рухомого) майна ФО не нараховується єдиний внесок

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що відповідно до п. 1 частини 1 ст. 7 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) для підприємств, установ та організацій, які використовують працю ФО на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та сума винагороди ФО за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Згідно з частиною першою 1 ст. 759 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV із змінами та доповненнями за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає іншій стороні (орендареві) за плату на певний строк у володіння та користування майно для здійснення господарської діяльності. Поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, відносини, які виникають при укладенні договору найму (оренди), не мають ознак правовідносин, що регулюють виконання робіт або надання послуг.

Враховуючи зазначене вище, ЄВ не нараховується на суму орендної плати, виплаченої на користь ФО згідно договору найму (оренди) нерухомого (рухомого) майна.

 

Щиро дякуємо за співпрацю!

Головне управління ДПС у Чернівецькій області

Відповідальна за контакти зі ЗМІ та громадськістю:

завідувач сектору комунікацій Коцим’юк Марія Михайлівна (т./ф.): (0372) 54-55-76

e-mail: cv.official.tax@ukr.net (для публічних запитів);

e-mail: bukdpa@ukr.net (для листування зі ЗМІ)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь