Острицька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Сектор «Герцаївське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надає роз’яснення щодо кібербулінгу.

Дата: 07.02.2022 12:25
Кількість переглядів: 166

Сектор «Герцаївське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надає роз’яснення щодо кібербулінгу.

Сьогодні важко уявити життя без інтернету, тому батькам потрібно осФото без описуобливо турбуватися про безпеку своїх дітей в мережі, аби ті не стали жертвами кібербулінгу.

Кібербулінг – це один із різновидів булінгу (цькування). Це така форма агресії, що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням інформаційно-комунікаційних засобів: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж тощо.

До найпоширеніших видів кібербулінгу належать:

- використання особистої інформації - «зламування» поштових скриньок, серверів, сторінок у соціальних мережах із метою отримання особистої інформації про людину та переслідування її;

- анонімні погрози - полягають у надсиланні листів на електронну пошту своєї жертви з повідомленнями загрозливого змісту;

- хепіслепінг - будь-які відеоролики з записами реальних сцен насильства;

- обмовляння або зведення наклепів - це поширення принизливої, неправдивої інформації з використанням комп'ютерних технологій;

- кіберпереслідування - відбуваються за допомогою мобільного зв’язку або електронною поштою;

- тролінг - здійснюється шляхом розміщення в інтернеті (на форумах, у блогах) провокаційних повідомлень із метою викликати флейм, тобто конфлікти між учасниками, взаємні образи;

- флеймінг - що полягає в обміні короткими, гнівними і запальними репліками між двома чи більше учасниками, використовуючи комунікаційні технології;

- кібергрумінг – це налогодження злодіями, які гарно знають психологію дітей, довірливих стосунків з дитиною (через соціальні мережі та фейкові акаунти) з метою отримання від неї інтимних фото чи відео з подальшім шантажуванням дитини для отримання більш відвертих матеріалів, грошей чи зустрічей в офлайні.

- секстинг - це обмін власними фото/відео/текстовими матеріалами інтимного характеру, із застосуванням сучасних засобів зв’язку (мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж).

 

Батьки мають пояснювати своїм дітям, що спілкування з незнайомцями в інтернеті може нести небезпеку, тому краще спілкуватися зі знайомими людьми у реальному житті; доцільно також закрити від незнайомців свою сторінку в соціальних мережах та список друзів; не варто писати назву навчального закладу, де навчається дитина; не слід надсилати незнайомцям з інтернету і в приватні повідомлення свою адресу та номер телефону.

Захиститись від кібербулінгу допоможе довіра. Налагодьте із дитиною дружні стосунки, щоб вона не боялась розповісти Вам все те, що з нею відбувається. Проте, не забувайте про батьківський контроль. Робіть це зважаючи на вікові особливості дітей: для молодших – обмежте доступ до сумнівних сайтів, для старших – час від часу переглядайте історію браузеру. Застерігайте від передачі інформації у мережі. Поясніть, що є речі, про які не говорять зі сторонніми: прізвище, номер телефону, адреса, місце та час роботи батьків, відвідування школи та гуртків – мають бути збережені у секреті. Навчіть критично ставитися до інформації в інтернеті. Не все, що написано в мережі – правда. Розкажіть про правила поведінки в мережі. В інтернеті діти мають бути такі самі, як і в реальності, зокрема, виховуйте у дітей повагу до себе та співрозмовників.

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь до сектору «Герцаївське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке розташоване за адресою: вул. Центральна, 14-А, м. Герца, телефон: (03740) 2-10-46.

Більше інформації за номером 0 800 213103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь