Острицька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

ЗБАЛАНСОВАНЕ ТА ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я ШКОЛЯРІВ

Дата: 15.06.2020 19:32
Кількість переглядів: 273

Здорове харчування відіграє важливу роль у фізичному та розумовому розвитку учнів. Від нього залежить їх зовнішній вигляд, успішність у навчанні та настрій в цілому. Повноцінний і збалансований раціон сприяє кращому формуванню навичок:
???? самостійного вирішення поставлених завдань;
???? зібраності;
???? координації дій;
???? зосередженості й відповідальності в навчанні.

Раціональне харчування учнів у закладах загальної середньої освіти базується на дотриманні трьох основних принципів:
???? забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму;
???? задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах;
???? дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.

Згідно з цими принципами харчування учнів повинно бути збалансованим за складом основних поживних речовин????.

Важливою частиною роботи ДИРЕКТОРА є організація умов для отримання здорового харчування учнями закладу (напрям 1. «Освітнє середовище закладу освіти» #внутрішньоїсистемизабезпеченняякостіосвіти, вимога 1.1. «Забезпечення комфортних і безпечних умов навчання та праці», критерій 1.1.5 «У закладі освіти створюються умови для харчування здобувачів освіти і працівників»).

Відповідно до пункту 7?? статті 2??0?? Закону України «Про повну загальну середню освіту» відповідальність за організацію харчування учнів у закладах освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, додержання вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та якість харчових продуктів покладається на ЗАСНОВНИКІВ та КЕРІВНИКІВ відповідних закладів освіти. Норми та порядок організації харчування учнів у закладах освіти встановлюються Кабінетом Міністрів України.

КЕРІВНИК ЗАКЛАДУ:
???? координує діяльність з роботою медичного персоналу щодо контролю за харчуванням дітей;
???? відпрацьовує режим і графік харчування дітей, режим чергування педагогічних працівників в обідній залі;
???? опрацьовує інформацію щодо кількості дітей, які потребують гарячого харчування (у тому числі дітей пільгових категорій);
???? бере участь у бракеражі готової продукції (за відсутності медичного працівника);
???? контролює додержання дітьми правил особистої гігієни та вживання готових страв, буфетної продукції;
???? контролює санітарно-гігієнічний стан обідньої зали тощо.

Наказом керівника закладу призначається особа, відповідальна за організацію харчування дітей; ним затверджуються примірні двотижневі меню, які погоджуються з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби.

НА ДОПОМОГУ ОСВІТНІМ МЕНЕДЖЕРАМ!

НОРМАТИВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ
1?? Норми харчування у навчальних закладах: Постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. №1591 Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/1591-2004-%D0%BF
2?? Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах: Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 року № 242/329 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0661-05
3?? Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах: Наказ Міністерства освіти України та Міністерства охорони здоров’я від 15.08.2006 року № 620/563 https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/%20v0620290-06
4?? Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 року № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/z0523-06#Text
5?? Харчування пільгових категорій учнів: Постанова Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 р. №856 Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/856-2002-%D0%BF
Зі змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 850 ( 850-2003-п ) від 04.06.2003 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/850-2003-%D0%BF#Text
6?? Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01 від 14.08.2001 N 63 (розділ 10. Організація харчування) https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0063588-01#Text

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь