ЗБАЛАНСОВАНЕ ТА ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ – ЗАПОРУКА ЗДОРОВ’Я ШКОЛЯРІВ
Здорове харчування відіграє важливу роль у фізичному та розумовому розвитку учнів. Від нього залежить їх зовнішній вигляд, успішність у навчанні та настрій в цілому. Повноцінний і збалансований раціон сприяє кращому формуванню навичок:
???? самостійного вирішення поставлених завдань;
???? зібраності;
???? координації дій;
???? зосередженості й відповідальності в навчанні.
Раціональне харчування учнів у закладах загальної середньої освіти базується на дотриманні трьох основних принципів:
???? забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму;
???? задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах;
???? дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.
Згідно з цими принципами харчування учнів повинно бути збалансованим за складом основних поживних речовин????.
Важливою частиною роботи ДИРЕКТОРА є організація умов для отримання здорового харчування учнями закладу (напрям 1. «Освітнє середовище закладу освіти» #внутрішньоїсистемизабезпеченняякостіосвіти, вимога 1.1. «Забезпечення комфортних і безпечних умов навчання та праці», критерій 1.1.5 «У закладі освіти створюються умови для харчування здобувачів освіти і працівників»).
Відповідно до пункту 7?? статті 2??0?? Закону України «Про повну загальну середню освіту» відповідальність за організацію харчування учнів у закладах освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, додержання вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та якість харчових продуктів покладається на ЗАСНОВНИКІВ та КЕРІВНИКІВ відповідних закладів освіти. Норми та порядок організації харчування учнів у закладах освіти встановлюються Кабінетом Міністрів України.
КЕРІВНИК ЗАКЛАДУ:
???? координує діяльність з роботою медичного персоналу щодо контролю за харчуванням дітей;
???? відпрацьовує режим і графік харчування дітей, режим чергування педагогічних працівників в обідній залі;
???? опрацьовує інформацію щодо кількості дітей, які потребують гарячого харчування (у тому числі дітей пільгових категорій);
???? бере участь у бракеражі готової продукції (за відсутності медичного працівника);
???? контролює додержання дітьми правил особистої гігієни та вживання готових страв, буфетної продукції;
???? контролює санітарно-гігієнічний стан обідньої зали тощо.
Наказом керівника закладу призначається особа, відповідальна за організацію харчування дітей; ним затверджуються примірні двотижневі меню, які погоджуються з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби.
НА ДОПОМОГУ ОСВІТНІМ МЕНЕДЖЕРАМ!
НОРМАТИВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ
1?? Норми харчування у навчальних закладах: Постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. №1591 Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/1591-2004-%D0%BF
2?? Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах: Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2005 року № 242/329 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0661-05
3?? Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах: Наказ Міністерства освіти України та Міністерства охорони здоров’я від 15.08.2006 року № 620/563 https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/%20v0620290-06
4?? Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17.04.2006 року № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах» https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/z0523-06#Text
5?? Харчування пільгових категорій учнів: Постанова Кабінету Міністрів України від 19.06.2002 р. №856 Про організацію харчування окремих категорій учнів у загальноосвітніх навчальних закладах https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/856-2002-%D0%BF
Зі змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 850 ( 850-2003-п ) від 04.06.2003 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/850-2003-%D0%BF#Text
6?? Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01 від 14.08.2001 N 63 (розділ 10. Організація харчування) https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0063588-01#Text