Острицька громада

Чернівецька область, Чернівецький район

Оцінювання учнів

Дата: 16.05.2020 17:37
Кількість переглядів: 394

???? ОЦІНЮВАННЯ УЧНІВ - окремий вагомий напрям в системі інституційного аудиту, який відображає ефективність ВНУТРІШНЬОЇ СИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ.

???? Успішний заклад є успішним лише тому, що він має свій ВЛАСНИЙ СЕКРЕТ УСПІХУ. Це і є система забезпечення якості в закладі освіти. Для того, щоб вона працювала ДІЄВО, ЯКІСНО і РЕЗУЛЬТАТИВНО, треба, щоб злагоджено функціонували усі її елементи, одним із яких є ОЦІНЮВАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ.

???? Процес ОЦІНЮВАННЯ ДОСЯГНЕНЬ УЧНІВ в умовах ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ суттєво відрізняється від того, яке проводилось в звичайному, очному режимі навчання.

Нерідко виникають питання:

Як провести оцінювання учнів?

Як зробити цей процес максимально об'єктивним?

Які електронні сервіси для цього використовувати?

Давайте разом з'ясовувати??

Звичайно, одним із шляхів оптимізації онлайн оцінювання є впровадження ЕЛЕКТРОННИХ ТЕСТІВ - системи завдань, що вимагають стислих однозначних відповідей і передбачають швидке опрацювання результатів, за якими можна якісно оцінити структуру та визначити рівень знань, умінь і навичок школярів.

На сьогодні у мережі Інтернет у вільному доступі існують тестові системи, за допомогою яких можна створити запитання різних типів:

???? з однією правильною відповіддю;

???? з кількома правильними відповідями;

???? тестові завдання логічних пар або встановлення відповідності;

???? на визначення послідовності;

???? на визначення істинності та хибності тверджень;

???? з числовою відповіддю;

???? з текстовою відповіддю.

Доступними є бібліотеки ГОТОВИХ ЗАПИТАНЬ, які можна додати до власних сесій тестування, змінюючи їх у разі потреби.

Окремі сервісів дають можливість формувати завдання з використанням зображень, аудіо- та відеофрагментів, схем, символів, графіків тощо. Окремі дозволяють:

???? перемішувати запитання та варіанти відповідей у них;

???? встановлювати часові обмеження (час на спробу, час відкриття тесту для виконання);

???? обмежувати кількість спроб, спосіб або час повідомлення результатів тестування.

Тож які програми для створення тестів можна використовувати?

???? Classtime https://www.classtime.com/uk/ – це онлайн сервіс для миттєвих тестів, який не потребує реєстрації учнів, достатньо мати код доступу.

Цікаво, що у Classtime можна організувати співпрацю учнів із залученням методу сторітелінгу. Учитель показує анімовану історію, розвиток якої залежить від відповідей усього класу: чим більше правильних відповідей – тим далі розгортається історія.

???? Сервіс Plickers https://get.plickers.com/ дозволяє проводити мобільні голосування і фронтальні опитування з вивченого або поточного матеріалу в тестовій формі.

???? Безкоштовний сервіс Kahoot https://kahoot.com дає можливість будувати діаграми успішності всього класу та зберігати результати кожного учня.

У цій програмі можна робити змагання між учнями. Визначення переможця встановлюється автоматично.

???? Сервіс Quizzy http://easyquizzy.ru дозволяє швидко створювати і редагувати тести, які можна використовувати для роботи з учнями із застосуванням мобільних пристроїв або стаціонарного комп'ютера (потребує додаткової оплати за використання).

Виставлення оцінки відбувається автоматично на основі системи оцінювання, яку вибрав викладач.

???? QuizOperator http://quizmaker.nl - безкоштовний електронний інструмент, який дозволяє користувачам створювати та працювати з вікторинами (тестами) за допомогою QR – кодів.

???? Безкоштовний онлайн сервіс QuizSnack http://www.quizsnack.com призначений для створення швидких опитувань, вікторин і розміщення їх в соціальних мережах, на сторінках сайтів і блогів.

???? Програма MyTest передбачає створення й проведення комп’ютерного тестування, збір аналізів результатів, виставлення оцінки за вказаною в тесті шкалою. Передбачає 7 різновидів вправ: однозначний вибір, багатозначний вибір, установлення черговості розміщення, установлення відповідності, введення числа з клавіатури, введення тексту з клавіатури, указівка на частину зображення.

Можливість виставляти рівень складності кожного завдання дозволяє розраховувати оцінку, зважаючи на обсяг знань, необхідних для кожного завдання.

???? Онлайн тести «На Урок» https://naurok.ua/student/tests - сервіс для створення інтерактивних завдання для контролю знань та засвоєння вивченого матеріалу.

???? У своїй роботі педагоги часто користуються програмами: Excel, PowerPoint, Test-W, Mentimete, Macromedia Flash Professional, створюють тести в Google-формах.

Зрештою, тестові завдання можна використовувати на будь-якому етапі уроку. Та для достовірної діагностики успішності опанування теми радимо доповнювати їх практичними роботами.

??????Міністерство освіти і науки України спільно із ГО «СМАРТ ОСВІТА» розробило методичні рекомендації для організації дистанційного навчання у школі, де представило різноманітні платформи та інструменти для онлайн навчання https://mon.gov.ua/storage/app/media/zagalna%20serednya/metodichni%20recomendazii/2020/metodichni%20recomendazii-dustanciyna%20osvita-2020.pdf

У посібнику описані:

? практика та інструменти, спрямовані на формувальне оцінювання та відпрацювання практичних навичок;

? інтерактивні сервіси миттєвого опитування;

? платформи для цифрової творчості учнів.

???? Освітні програмні засоби для ФОРМУВАЛЬНОГО ОЦІНЮВАННЯ не стільки оцінюють правильність відповіді з першої спроби, скільки допомагають учневі з’ясувати власні прогалини та зосередитись на корекції. Подібні вправи можна пропонувати для закріплення певних навичок, а також вибірково — для учнів, які потребують додаткової практики.

Зазвичай у таких системах учень має можливість виконати завдання, перевірити правильність, повернутись до опрацювання матеріалу і знову спробувати виконати завдання. Учитель може отримувати або не отримувати дані про ці спроби.

Платформи для створення практичних вправ:

?? https://learningapps.org/

?? https://goformative.com/ (для надання формувального зворотного зв’язку);

??Сайти https://www.studystack.com/ та https://quizlet.com/ дають можливості розробляти різноманітні інтерактивні вправи на основі флеш-карток.

??Якщо вчитель та учні практикують використання робочих зошитів, роботу з ними можна перенести в онлайновий режим через сервіси https://www.liveworksheets.com/, https://wizer.me/ та ін.

????ІНТЕРАКТИВНІ СЕРВІСИ МИТТЄВОГО ОПИТУВАННЯ в режимі реального часу допомагають з’ясувати рівень оволодіння учнями певною темою.

Популярними сервісами миттєвих опитувань є

???? https://kahoot.com/;

????https://www.mentimeter.com/;

????https://www.polleverywhere.com/.

???? ЦИФРОВА ТВОРЧІСТЬ УЧНІВ

???? https://info.flipgrid.com/ - проста у використанні платформа для обміну відеороликами, яка дозволяє учням і викладачу записувати відеовідповіді від 15 до 90 секунд.

????https://www.mindmeister.com/ - це онлайн додаток для складання карт понять, який дозволяє користувачам візуалізувати, ділитися і представляти свої думки;

????https://www.storyboardthat.com/ - платформа для створення коміксів;

????https://www.blogger.com/ - веб-сервіс для ведення блогу;

????https://scratch.mit.edu/ - дозволяє програмувати власні інтерактивні ігри, мультфільми і ділитися ними з іншими учасниками онлайн спільноти;

???? https://www.canva.com/ - сервіс для графічного дизайну, інфографіки;

????https://www.thinglink.com/ - це сервіс, що дозволяє створювати мультимедійні плакати.

???? https://www.classtools.net - сервіс який дозволяє викладачам і школярам створювати інтерактивні Flash- діаграми, а також безкоштовні освітні ігри.

Зібрані цифрові інструменти та електронні сервіси допоможуть учням продемонструвати засвоєння навчального матеріалу. Педагоги зі свого боку зможуть здійснити оцінювання в умовах дистанційного навчання.

Джерело: УДСЯО в Чернівецькій області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь